از مهم ترین موارد در طراحی دوزینگ پمپ می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:
این پمپ دارای آب سرد کننده برای شرایط دمای فراتر از حد مجاز برای سیال است و بلبرینگی با مقاومت بالا نیز در آن تعبیه شده است. آب بندی این پمپ ها بسیار حائز اهمیت است و معمولا از سیلینگ مگنتی در آن استفاده می شود.
دو مجموعه آهنربای قوی مغناطیسی درون پمپ، میدان مغناطیسی دائمی درون پمپ ایجاد می کند. شار مغناطیسی، از مجموعه مغناطیسی خارجی تولید شده، که مجموعه مغناطیسی تولید شده و پروانه را حرکت می دهد. مجموعه خارجی مغناطیسی یا روی محور یا روی یاتاقان های خود درون پوسته نصب می شود.
در ادامه مهمترین مدلهای پمپ ضد اسید را معرفی میکنیم.
از پمپ های تفلونی برای جا به جا کردن موادی که قابلیت خورندگی و اسیدی بالایی دارند نظیر اسید فسفریک، اسید سولفوریک، اسید نیتریک استفاده می شود. علاوه بر این در کویل مسی مخزن های آب و شستشوی کویل فن کویل و همین طور چیلرها کاربرد دارند.
انواع پمپ ضد اسید انواع مختلفی از پمپ های ضد اسید موجود است، از جمله پمپ های گریز از مرکز، پمپ های دیافراگمی و پمپ های محرک مغناطیسی. پمپ های گریز از مرکز به دلیل توانایی آنها در کنترل دبی و فشار بالا، متداول ترین نوع مورد استفاده هستند.
بیشتر بخوانید تزریق پلاستیک چیست؟ نحوه کار دستگاه تزریق پلاستیک
حتما دقت داشته باشید که ابتدا باید هد و دبی پمپها را بررسی کنید. در پمپهای ضد اسید، قطعاتی که در تماس با مواد شیمیایی هستند باید از جنسی انتخاب شوند که در برابر این مواد مقاومت بالایی داشته باشند. بدنه پمپهای ضد اسید از جنسهای مختلف تولید میشوند، به همین دلیل باید توجه داشته باشید که بسته به نیازها و کاربردی که از پمپ انتظار دارید، پمپی با جنس بدنه مناسب خریداری کنید.
در زمان خرید باید به این نکته توجه داشته باشید که کلگی در برابر فشار و بار زیاد مقاومت زیادی ندارد و آسیب خواهد دید. وظیفه ی این قطعه نیروی دورانی تولید شده را به پمپ تحمیل کند.
این پمپ ها با توجه به مدل دارای دبی، فشار، قدرت و سایز خروجی متفاوتی هستند. همچنین این پمپ ها توسط تولید کننده های مختلفی تولید و عرضه میشوند.
در پمپهای مگنتی، محفظه یاتاقان از پوسته جدا بوده و عامل اصلی حرکت دوار پروانه، نیروی مغناطیسی است. برای ساخت این نوع پمپها از دو نوع شافت داخلی و خارجی استفاده میکنند و همچنین در بخش داخلی، از مجموعه مگنتهایی استفاده میشود که هر یک از آنها، خاصیت آهنربایی بالایی دارند که این خاصیت باعث میشود تا به طور کامل بر روی شافت قرار بگیرند.
کارکرد پمپ شیمیایی توجه به این نکته مهم است که کاربرد و الزامات خاص پمپ های پلیمری ضد اسید ممکن است در صنایع و فرآیندها متفاوت باشد.
عمده تفاوت پمپهای پلیمری و تفلونی در نوع سیالاتی است که میتوانند جابهجا کنند، این سیالات برای پمپ ضد اسید پلیمری، شامل موارد اسید کلرفیک، اسید نیتریک، اسید کلریدریک، مواد قلیایی، مواد کلردار، حلالهای نفتی، مواد شوینده، آب صابون، آب نمک، و همچنین برای آبکاری فلزات و رسوب زدایی است.
این اجزاء معمولاً از موادی مانند گرافیت یا سیلیکون ساخته میشوند که در مقابل خوردگی و دماهای website بالا مقاوم هستند.